Bilforsikring: Ansvarsforsikring vs Kaskoforsikring

Hvilken bilforsikring skal man vælge?

Er du bilejer, så skal du også have en bilforsikring. Men hvilken bilforsikring skal du egentligt vælge? Forskellige typer af bilforsikringer, dækker forskellige behov. I Danmark skal du som minimum have en lovpligtig ansvarsforsikring.

Med en bilforsikring kan du som bilejer blive beskyttet økonomisk forbindelse med skader og uheld. Det kan f.eks. være eventuelle erstatningssager der sker i forbindelse med et trafikuheld. Typerne af uheld som en bilforsikring minium skal dække er personsskade I forbindelse eller erstatning på andres biler eller ejendele i forbindelse med en kollision. Hvorvidt du også vil have dækning på din egen bil, er noget du selv skal beslutte.

Hvis du f.eks. er involveret I en ulykke hvor der andre personer der kommer til skade, vil din (lovpligtige) ansvarsforsikring dække erstatningerne til de personer der kommer til skade. I Danmark er ansvarsforsikringen lovpligtig.

En bilforsikring kan også dække hvis din egen bil bliver stjålet, eller beskadiget I forbindelse med et trafikuheld, eller f.eks. en parkeringsskade. Hvis du ønsker denne dækning skal du tegne en kaskoforsikring, eller en del-kaskoforsikring. Har du også denne dækning vil forsikringsselskabet betale skaderne på din egen bil – fratrukket din selvrisiko.

Dækningerne på bilforsikringen afhænger således af din forsikring. Her er et overblik over de typiske skader der kan fremkalde en erstatning og hjælp fra forsikringsselskaberne.

 • Personskader på 3.part (Ansvarsforsikring)
 • Skader på andres biler (Ansvarsforsikring)
 • Tyveri af  din egen bil (Kaskoforsikring)
 • Skader på din egen bil (Kaskoforsikring)
 • Skader I forbindelse med trafikuheld (Kaskoforsikring)
 • Personskader på fører og passagerer (Tilvalg)
 • Lånebil I forbindelse med udbedring af skader (Tilvalg)
 • Vejhjælp (Tilvalg)

Med den rigtige bilforsikring, så hjælper forsikringsselskabet dig med at udbedre skaderne og vil også I det fleste tilfælde ordne afregningen direkte med værkstedet.

De to primære typer af bilforsikring

Der findes to basalt set to typer af bilforsikring; Og her er en oversigt over hvad de forskellige dækker.

1: Ansvarsforsikringen til bil

Dette er minimums forsikringen du skal have som bilejere (lovpligtig) . En ansvarsforsikring er den mest basale bilforsikring der eksisterer. Den dækker dig for dit økonomiske ansvar I forbindelse med skader på andre personer eller biler.

Hvis du selv er skyldig I en skade – f.eks. kommer til at køre op I en anden bil ved vejkryds, vil din ansvarsforsikring dække skaderne på den anden bil. Med andre ord, så vil en ansvarsforsikring fritage dig for at skulle kompensere økonomiks såfremt du er skyldig I en skade.

Det er dog værd at bemærke at forsikringen kun dækker skader på andres biler og ikke din egen. Derudover vil selvrisikoen også afgører hvor meget det skal betale af skaden selv. Ansvarsforsikringer er typisk bedst egnet til mindre dyre og ældre biler. Men som bilejer skal man dog været opmærksom på at den f.eks. heller ikke dækker tyveri.

 2.     Kaskoforsikring til bil

Du kan forestille dig en kaskoforsikring som en udvidet ansvarsforsikring. For  kaskoforsikringen indeholder udover alle de samme dækninger som en ansvarsforsikring, også en lang række ekstra dækninger. Med denne type af bilforsikring er du også dækket hvis du laver skade på din egen bil, eller den skulle blive stjålet.

Derudover findes der tilvalgsdækninger som f.eks. vejhjælp, lånebil m.v. I nogle tilfælde kan man som fordelskunde også få disse ekstradækninger med uden beregning hvis man har flere forsikringer I samme selskab.

Hvilken bilforsikring bør man så vælge?

At vælge imellem en ansvarsforsikring og den lidt dyrere løsning kaskoforsikringen. En tommelfingerregel er at at ansvarsforsikringen koster 50% af en kaskoforsikring.
Dit valg afhænger i høj grad af din risikoprofil, og hor meget du gerne vil betale for ikke at bekymre dig om skader, tyveri osv.

En god tommelfingerregel er at hvis du har en ældre bil uden den helt store værdi, så kan du med fordel spare på din bilforsikring og vælge ansvarsforsikringen. Det kan dog godt være en god idé at overveje at tilkøbe vejhjælp da ældre biler oftere har startproblemer og har større sandsynlighed for ikke at kunne starte om vinteren.

Omvendt har du en dyrere og ny / nyere bil, så er der næppe nogen vej udenom at vælge en kaskoforsikring. Det er de færreste familiers økonomi der kan holde til at miste en bil i totalskade uden forsikring.

Uanset hvilken type forsikring der passer dig bedst, så er det altid en god idé at sammenligne bilforsikringspriserne ud fra de samme parametre. Således bør du kun sammenligne priser på kaskoforsikringer og ansvarsforsikringer hver for sig, når du sammenligner de forskellige forsikringsselskaber. Du kan med fordel indsamle flere tilbud på din bilforsikring hos flere selskaber, og så vælge det mest fordelagtige tilbud. Det tager ikke ret lang tid, og der kan være store besparelse og bedre dækninger at hente

Sammenligning af dækninger og priser er vigtigt. Du kan med fordel benytte iForsikring.dk’s gratis tjeneste til at sammenligne bilforsikringer. Her skal du blot indtaste dine oplysinger, så vil du blive kontaktet af forskellige tilbud der vil give dig et gratis og uforpligtigende tilbud.

2 thoughts on “Bilforsikring: Ansvarsforsikring vs Kaskoforsikring

 1. No 2 bil med kasko ?

  Smart fortwo 0,6 1990

  Er elitebilist hos RUNA for veteranbil

  Hvad vil det koste med en midlertidig kasko for Smart bil ?

 2. Hvis du kun har en ansvarsforsikring ,hjælper din egen forsikring dig ikke ,selv om du er uden skyld i uheldet, du skal anmelde skaden til modpartens forsikringsselskab, som må formodes ikke at være helt uvildig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *